Zonnige vooruitzichten voor zonnepanelen
Zonne-energie gaat lekker in Nederland. Volgens de jongste cijfers van het CBS nam het totale zonnevermogen in een jaar tijd met meer dan de helft toe. Voornamelijk dankzij de aanleg van zogenaamde zonneparken, maar onze daken doen ook flink mee.
Drie miljard kWh
In totaal staat er nu zo’n 4.400 megawatt aan zonnepanelen opgesteld. Dat is 1.500 megawatt meer dan in 2018. Samen leveren deze panelen ruim drie miljard kWh aan elektriciteit op. Ter vergelijk: een gemiddeld gezin verbruikt per jaar zo’n 3.400 kWh. In dit opzicht lijkt het aanbod aan zonnepanelen heel wat, maar kijk je naar de totale elektriciteitsbehoefte van ons land, van particulieren en bedrijfsleven, dan komen we fors te kort: dit verbruik schommelt volgens het CBS al jaren op zo’n 120 miljard kWh. Overigens komt de totale ‘groene’ elektriciteitsproductie uit op achttien miljard kWh, waarvan 55 procent voor rekening komt van windmolens. Zonnepanelen staan voor achttien procent van het totaal, maar zijn met een toename van vijf procent in een jaar tijd wel de grootste stijgers.
Zonnig Almere
De meeste nieuwe zonnepanelen zijn afgelopen jaar bij bedrijven geplaatst. Daar steeg het opgesteld vermogen met maar liefst elf procent naar zo’n twintig procent van het zonnepaneeltotaal. Volgens het CBS is dit met name toe te schrijven aan de toename van het aantal zonneparken (2018: 65 parken / 2017: 22 parken). De Nederlandse woningdaken met zonnepanelen brachten in 2018 zo’n 2.300 megawatt op, 37 procent meer dan in 2017. Almere voert de lijst aan: woningen in deze gemeente brengen samen 28 megawatt op de teller. Almere wordt gevolgd door Utrecht en Amsterdam, beide met circa 26 megawatt. In Eindhoven en Leeuwarden werd in 2018 het meeste zonvermogen bijgeplaatst, respectievelijk 9,4 en 7,1 megawatt.
In de lift
Deze cijfers maken duidelijk dat zonnepanelen nog steeds in de lift zitten. Het feit dat de overheid heeft besloten om de zogenaamde ‘salderingsregeling’ zeker tot 2023 in stand te houden, komt de populariteit ten goede. Deze regeling maakt het mogelijk dat een teveel aan opgewekte elektriciteit teruggeleverd mag worden aan het elektriciteitsnet, wat de stroomkosten nog verder drukt. En niet te vergeten: de populariteit wordt verder nog gevoed door de lage rentestand en het feit dat zonnepanelen absoluut een voordeel vormen, mocht je ooit willen verhuizen.