Trend gespot: groen dak
In steden en zelfs ook in dorpen bevinden zich veel platte daken, niet goed voor het milieu en het zorgt voor warme huizen. Hoe kun je platte daken gebruiken ten behoeve van het milieu – door toename van hevige regen kan het water niet goed kwijt door alle platte daken – en je portemonnee? Door ze groen te maken.
Water & biodiversiteit
Door het veranderende klimaat hebben we steeds extremer weer, extreem warm en droog komt voor maar het tegenovergestelde zeker ook. Door extreme neerslag wordt het steeds moeilijker om alle wateroverlast goed weg te laten lopen in onze riolen. Omdat er steeds meer platte daken komen en men vaker bestrating kiest voor in de tuin wordt het steeds lastiger om water goed te verwerken. Daarnaast neemt de biodiversiteit daardoor ook steeds meer af, groene daken zullen bijdragen aan de aanwezigheid van bijen, insecten, spinnen en vogels. Die allen welbekend te lijden hebben momenteel door het gebrek van groen.
Sedumdaken
Eén van de opties voor een groen dak zijn sedumdaken. Sedum is een verzamelnaam voor verschillende soorten vetplanten. Zo’n dak neemt 25 liter water per vierkante meter op en houdt dit ook vast, tot het water zoals gewoonlijk wordt afgevoerd. Daarnaast zorgt een sedumdak ervoor dat het dak twee keer zo lang meegaat en isoleert.
Test voor verzekeraar
Verzekeraar Interpolis heeft momenteel een test lopen waarin ze groene daken aan het planten zijn bij verzekeringnemers om zo neerslagschade terug te dringen. Ze gaan dit jaar nog 70.000 vierkante meter dak beplanten met sedumplanten.