Sluipmoordenaar: koolmonoxide
Niet goed onderhouden kachels en geisers of verkeerd aangesloten CV-installaties, vooral in combinatie met slechte ventilatie, kunnen zomaar een sluipmoordenaar in eigen huis worden. In een landelijke campagne worden de gevaren zichtbaar.
Koud
Het is nog steeds koud buiten, zeker ’s nachts. Ramen en deuren zijn daarom vaak gesloten terwijl de verwarming zijn werk doet. Een ideale omgeving voor een koolmonoxidevergiftiging, want het gas kan geen kant op. Wat het nog erger maakt, is dat je koolmonoxide (ook bekend onder de afkorting CO) niet ruikt. Maar wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Zelfs met de dood tot gevolg. Vandaar dat Brandweer Nederland momenteel campagne voert over dit onderwerp. Volgens de dienst overlijden jaarlijks gemiddeld elf mensen als gevolg hiervan. Zeker 150 mensen belanden daarnaast nog in een ziekenhuis.
Langzaam
Dat je CO niet ruikt en omdat het gas zijn werk heel langzaam doet, is het al gevaarlijk genoeg. Maar wat het nog gevaarlijker maakt, is het feit dat de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging op die van een griepje lijken: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en
vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en krijg je een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma en blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.
Controle
Het is dus geen overbodige luxe om zo’n vergiftiging actief te voorkomen of op tijd te ontdekken. Dat begint met een goede controle van de apparatuur. Brandweer Nederland raadt aan om kachels, cv- ketels of geisers, de grootste boosdoeners, minimaal een keer per twee jaar te laten checken door een vakbekwaam en erkend installateur. Vraag specifiek om een koolmonoxidemeting, uitgevoerd met een geschikte meter, de enige manier waarop dit kan. Heeft de installateur geen meter, dan kan hij geen advies geven.
Uur
Daarnaast is het slim om een koolmonoxidemelder op te hangen in de buurt van de genoemde installaties. Op ooghoogte en op circa twee meter van de installatie. Een raampje open zetten is volgens de experts niet voldoende om het gas weg te leiden. Het duurt minstens een uur voordat koolmonoxide is weggetrokken.
Geen combimelder
Nog een tip van de Brandweer: koop geen combimelders. Dit zijn rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat, maar een koolmonoxidemeter moet op een andere plek gemonteerd worden dan de brandmelder. Meer hierover én over koolmonoxide vind je op brandweer.nl.