Eigen geld in kaart gebracht

Wie een huis koopt, moet eigen geld meebrengen. Spaarvarken stuk slaan, loterij winnen, spaarrekening leegpinnen, geldkistje opgraven, het maakt niet uit, als je maar met geld op de proppen komt. Hoeveel is de vraag en Independer geeft antwoord.

Duurzaam

Per 2018 mag een hypotheek niet hoger zijn dan honderd procent van de waarde van de koopwoning. Nou ja, uitzonderingen zijn leningen die je mede gebruikt om je huis te verduurzamen: dan mag de leensom onder strikte regelgeving wel eens wat hoger uitvallen.

Eigen zak

Feit is echter dat alle bijkomende koperskosten, zoals die voor de notaris, taxatie en overdrachtsbelasting, gewoon uit eigen zak moeten komen. Dat kan zijn in de vorm van noest gespaard geld, van de overwaarde van je vorige huis of via een belastingvrije schenking door een gulle gever (ook buiten familiekringen), mits die schenking de ton niet overschrijdt en aan allerlei voorwaarden voldoet. Laat je hierin begeleiden door een financieel adviseur. Behalve voor de zogenaamde kosten koper is eigen geld vanzelfsprekend ook nodig wanneer je een huis koopt dat meer kost dan je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen.

Eigengeldkaart

Maar hoeveel geld moet je nu eigenlijk zelf ophoesten? Een vergelijkingssite voor financiële producten, Independer.nl, zegt dat dit afhankelijk is van een aantal factoren, waaronder je inkomen, de regio waar je wilt kopen en het aantal vierkante meters. Op basis hiervan is de Eigengeldkaart van Nederland ontstaan, te vinden op de weblog van de vergelijkingssite. Voor de berekening is uitgegaan van een annuïteitenhypotheek 10 jaar vast. Het gaat hierbij bovendien om gemiddelde cijfers: het exacte bedrag is altijd afhankelijk van de persoonlijke financiële situatie en de actuele rentestand, zo meldt de bedenker van de Eigengeldkaart.

Kleurrijke oogopslag

Op de pagina is Nederland in drieën opgedeeld: noord, midden en zuid. Even aangeven in welke inkomensklasse je je bevindt en hoeveel vierkante meter je zoekt en je ziet in een kleurrijke oogopslag hoeveel geld je in je spaarpot moet hebben. Waarbij het in diezelfde oogopslag eveneens meteen duidelijk wordt dat je door een paar kilometer verderop te zoeken een stukje goedkoper uit kunt zijn.