Boter bij de vis: stijging huizenprijzen in beeld
Het is hét gespreksonderwerp: stijgende huizenprijzen. Recordhoogte volgt na recordhoogte, de prijzen rijzen de pan uit. Maar hoe is het er nu werkelijk mee gesteld? Overdrijven we misschien een beetje? Nee dus. De Hypotheker zocht het uit.
Weerslag
Op het moment rekenen veel woningeigenaren zich rijk. Woon je in een regio die in trek is, dan word je elke week bij wijze van spreken een stukje ‘rijker’ als we de media mogen geloven. Goed, er zit natuurlijk een keerzijde aan, want wil je in je eigen stad blijven wonen, dan betaal je natuurlijk eveneens een forse prijs voor het nieuwe woongenot. Vandaar dat veel kopers net iets verder buiten de stad gaan wonen, maar ook dit heeft zijn weerslag op de prijzen in de regio.
Bijzonder plaatje
Maar waar hebben we het eigenlijk over? Dat zocht De Hypotheker nou eens even lekker uit. Uit hun archieven plukten ze van de tien grootste steden de gemiddelde huizenprijzen uit juni 2013 en vergeleken die met de gemiddelde huizenprijs uit juni 2018. En dan ontstaat er toch een bijzonder plaatje.
75 procent
Zoals misschien te verwachten, wordt de lijst aangevoerd door Amsterdam. In juni 2013 liet je daar gemiddeld 321.559 euro achter bij de notaris, vijf jaar later is dat 562.681 euro. Een stijging van 241.122 euro, oftewel zo’n slordige 75 procent. In Rotterdam, waar het gemiddelde groeide van 216.411 euro naar 345.566 euro, bedraagt de stijging zo’n zestig procent, een percentage dat ook opgaat voor Den Haag (van 250.159 naar 399.947 euro).
Vierkante meters
Tja, de Randstad. Denk je dan. Maar ook ver daar buiten weten ze van wanten. Hoewel de gemiddelde huizenprijs er an sich nog meevalt, zeker bezien in het Amsterdamse licht, krijgt ook bijvoorbeeld Eindhoven een flinke prijsstijging te verwerken. Daar groeide het gemiddelde met net geen vijftig procent van 277.724 euro naar 408.173 euro. Flinke prijs ook, maar je krijgt er wel meer vierkante meters voor dan in de eerder genoemde Randstad. voor drie ton koop je in Eindhoven zo’n 109 vierkant meter, tegen 54 in Amsterdam. Vierkante meters die overigens eveneens onder druk staan, want in 2013 was dit nog respectievelijk 136 en 92 vierkante meter.